2.2 – Finska anfäder

 

Det mesta på sidan har nu flyttats till nya hemsidan. Kvar är bara min sammanställning om Per Pålsson Hakkarainens ättlingar. 

Länk till nya sidan

☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

Per Pålsson Hakkarainens ättlingar

När jag i Gottlunds dagbok från 1817 läste om familjen Hakkarainen / Muhoinen som bodde i en jordkula vid Lappmossåsen väcktes en nyfikenhet på vilka de var. Både Greta och Lars har systrar som är mina anmödrar, så deras ättlingar är inte nära släkt med mig, men vad spelar det för roll? Det som är intressant är väl i först hand att dessa människor har spännande livsöden som kan bidraga till att skildra vår historia. Vilka var deras anfäder och hur gick det för deras barn?

Jag har skapat en kedja från 1600-talet till nutid med lite mer information än bara namn och födelseår vad gäller släkten Hakkarainen. Endast vad gäller två generationer har jag bara namn och födelseår nämligen Per Pålsson Hakkarainens barn och barnbarn. Det vore mycket intressant att även hitta mer information om Gretas anor, men det har jag ännu inte lyckats hitta. Följ Per Pålsson Hakkarainen och hans ättlingar i länkarna nedan:

Generation 1. Per Pålsson Hakkarainen var den förste finnen vid Nain och mer information om honom kan ni få om ni klickar på länken i hans namn. Per Pålsson och hans barn och barnbarn lyckades skapa sig ett ganska gott liv vid Nain. Tyvärr har jag inte några detaljerade berättelser om de första generationerna.

Generation 4. I Henrik Larsson Hakkarainens levnadsberättelse kan ni läsa om hur Nainsfinnarna blev ålagda att leverera kol till det nya bruket, Gustavsfors, och vad det innebar för deras försörjning. Mer om Henrik Larsson Hakkarainen och de svåra livsförhållandena i bygden kan ni läsa om i länken gällande hans andra hustru Kerstin Jönsdotter. Brodern Per Larsson Hakkarainen var en av de första torparna under Uddeholmsbruk. Kusinerna Danielsson var lite försiktigare att skuldsätta sig till bruket, men trots det hade Jöns stora svårigheter att klara familjens försörjning när han blev änkling.

Generation 5. Olof Henriksson Hakkarainen, Henrik Larsson Hakkarainens son, hade sina duster med Uddeholmsbolaget och i länken gällande honom kan ni läsa om det. Jag kan ha helt fel, men jag får en känsla av att han kan ha varit utsatt för ett rättsövergrepp när han var allt för besvärlig och då blev fråntagen sin rättsliga handlingsförmåga. Tyvärr så kommer det nog att bli svårt att få fram den slutliga sanningen för det är inte Olofs version man kan läsa om i de rättsprotokoll som finns.

Generation 6. Marit Olsdotter var det barn som Olof Henriksson
Hakkarainen testamenterade sina ägodelar till med kravet att hon och maken skulle ta hans om honom när han blev gammal. Läs mera om hur det slutade i länken gällande Marit.
Lars Olsson Hakkarainen, var Olof Henriksson Hakkarainens son. Det var han och hustrun Greta Andersdotter Muhoinen som bodde i jordkulan vid Lappmossåsen när Gottlund hade vägarna förbi. Läs om familjens liv under i länken gällande Greta Andersdotter Muhoinen och därefter i Länken gällande Lars.

Generation 7.  Petter Larsson Hakkarainen var en av de yngsta barnen som Gottlund träffade på i jordkulan. Han hade någon form av funktionsnedsättning och han gifte sig på äldre dar och fick en son. Läs även om hans hustru Karin Henriksdotter och hennes tragiska livsöde. Läs även den dikt som är skriven av Henrik Larssons andra hustrus barnbarn  Håkan Bengtsson.

Generation 8, Johan Henrik Pettersson var Petter Larsson Hakkarainen enda son.  Han bytte senare namn till Blomqvist. Tyvärr förlorade Johan sin pappa redan som 11 åring, så Petter Larsson fick inte se sin son växa upp.

Generation 9, nu är vi inne på 1900-talet så nu kan jag inte berätta mera, för nu har vi kommit ända fram till nutiden. Inte heller vet jag någonting om dessa ättlingar till Per Pålsson Hakkarainen och deras liv. En släkt av många, många andra. Per Pålsson Hakkarainens ättlingar är nu spridda runt om i hela världen.  Undrar just hur många de kan vara?

I forskningen gällande denna släkt har jag använt mig av böcker skrivna av framförallt Valter Berg, men även Roland Svensson har bidragit med värdefull information. Den som vill veta mer om ättlingarna till Per Pålsson Hakkarainen och deras relation till Uddeholmsbolaget och Geijerfamiljen kan vända sig till Sällskapet Gustavaforskning http://www.gustavaforskning.se/. Där finns mycket intressant information.

Jag har även hittat information i Gottlunds dagbok och i husförshörslängder och sockenprotokoll från Ekshärad och Gustav Adolf som underlag i min forskning.
☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼