Synpunkter arkiv 20120817-20150301

62 svar på ”Synpunkter arkiv 20120817-20150301

 1. Mycket imponerande och spännande sida! Lättöverskådlig, estetiskt tilltalande och full av intressanta levnadsöden. det ska bli väldigt roligt att fortsätta läsa här!

 2. Trevligt hemsida! En liten rättelse bara:
  Du har fel fader till Elsa Jonasdotter (1831-1893).
  Rätt fader skall vara Jonas Andersson, född 1796 i Busjöedet, Gustav Adolfs fs.
  Hans föräldrar var Anders Jonsson (f.1771) och Kerstin Eriksdotter (f.1770).

 3. Nu har jag rättat i släktträdet och bilden av mitt släkttskap med Lång-Kristoffer. Jag har hittat massor om Kerstin Eriksdotter också, men det publiceras först när jag kvalitetssäkrat att det denna gång är rätt Kerstin Eriksdotter jag hittat :=). Släktträdet är ett levande dokument med ständiga justeringar :=)

 4. Hittade den fina historien om min farfars farfars bror Jan Persson (blind) via denna sida. (Otroligt lik min farfar) Tack.

  mvh Tommy.

  • Hej
   Kul att du hittade hit! Jan Persson hade ett intressant livsöde. Jag har inte gjort jättestora djupdykningar i denna släkt ännu, så det finns säkert mer att hitta om man letar. Det är kul att besöka Gumlaggen och kärret. Det brukar vi ofta göra när vi är uppe i Värmland. Vem var din farfars farfar utav alla bröderna?

   MVH

   Monika

   Monika

   • Hej.

    Per Persson d.y.

    Jag har tillbringat många somrar i Motjärnshyttan med omnejd. Mycket fiske med farfar i de otaliga tjärnar/sjöar som finns i trakten.

    mvh Tommy.

    • Hej. Jag har berättat för Göran att släktingar hört av sig och han tycker det är jättekul. Han var mycket vid kärret när han var barn. Denna vecka har jag ingen tillgång till dator, men jag hör av mig mer till helgen.

 5. Hej!
  Vilken trevlig läsning jag har haft under helgen. Helt plötsligt var jag inne i ditt släktprogram och hittade Din hemsida. Den tycker jag var mycket, mycket intressant och fin. Jag har kollat Dina skogsfinska anor med mina och hittat en delsom jag har fått lägga till mitt. Men det mesta är lika jag har anfäder i nästa alla av de skogsfinska.
  jag har några saker som inte stämmer med mitt
  A Daniel Nicolai Bergenhem dotter heter hos mig Märta Bergenhem f 1681 i Norra Öjenäs Ekshärad och hans mor heter Abbeluna Persdotter dotter till prästen i Sunne Petrus Jonae och Birgitta Eriksdotter Elfdalia. hon syster till Anna Eriksdotter Elfdalia. Jag tror att det här kommer fån Karlstads stifts herdaminnen.
  B Stalle Pelles fru heter Karin Eriksdotter f 1699 d 1741
  från Haborshyttan av Erik Björnsson, Eriks föräldrar var Björn Larsson Sarvinen och Karin Persdotter f 1653 i Saxån.
  C Anna Mårtensdotter i Skärfjället. jag har Mårten Persson och Margita som föräldrar och Föräldrar till Mårten är Per Mårtensson och Maria Stefansdotter
  Men här är jag väldigt osäker .

  Tack än en gång för en fin hemsida. Jag beundrar Er unga som kan göra så fina saker.

  Många varma hälsningar och
  Ha det Gôtt!

  Anders Norman

  (Ps
  Jag hoppas Du vet vem jag är, jag tror vi sågs på kulturdagarna på Kvantåsen i år DS

  • Hej
   Kul att du gillar hemsidan. Det är lite kul att ha nått kreativt att pyssla med på fritiden.
   Jag skall kolla detta med Bergenhem. Där är jag inte alls säker, för jag har själv inte kollat Karlstads stifts herdaminne. Tänkte göra det till sommaren, när jag är på nått bibliotek i de trakterna. Detta med Stalle Pelle var riktigt intressant tycker jag.

   Det stämmer att vi träffades vid Kvantåsen i somras. Jag hade hört talas om dig redan innan och jag har boken om ”gårdar och folk i Malungs finnmark” i bokhyllan. Den är jättetrevlig och det var den som gav mig inspiration att äntligen sätta igång med släktforskningen. Innan dess hade jag förstås läst lite böcker av Valter Berg och andra böcker om finnskogen.

   Roligast är det om man hittar något som är lite mer än bara namn och födelseuppgifter. Just nu tycker jag det är kul att läsa sockenprotokoll, men det är inte alltid så lätt att se vad det står.

   Monika Öhrn

  • Anders Norman, jag hittade något spännande i Gåsborns vigselbok, en Lars Larsson från Millsjön i Äppelbo socken? som gifte sig oktober 1700 med en änka från Näsrämmen, tror det står Britta Eller Annika Simonsdotter. Kollade i ”Gårdar och folk från Malungs finnmark” och fick inte riktigt ihop det. Spännande när man hittar personer från Tyngsjö i andra socknars böcker. Vem tror du det kan vara?

 6. Mycket intressant läsning. Jag härstammar på fädernet från Stöllet/Norra Ny. Min farfarsfar Per Höglund föddes någon gång på 1850-talet i Stöllet (Kolfuruhöjden) då som Per Månsson. Han vandrade till skogsarbete till Tjärnsjön på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland. Han var kvar där några år och min farfar Gottfrid Höglund föddes på Tjänsjön. Familjen flyttade senare till Stöde där Per blev hemmansägare. En släkting, Bertil Höglund i Västervik, har forskat på släkten och kommit ned till början på 1800-talet. Jag får för mig att min släkt är av finskt ursprung, men jag har inte orkat ta itu med någon släkteforskning på egen hand. Kanske något för den kommande pensionärstillvaron.

  • Kul att du hittat min hemsida och kul att du gillar den. Norra Ny är en väldigt intressant socken utifrån flera aspekter och mycket jag har hittat där liknar inte alls det jag nu håller på att sammanställa i Rämmens socken. Där tog finnarna en helt annan plats och de var framträdande bergsmän med god ekonomi. Kommer snart med en ny sida om fattigvård och äldreomsorg, med lite uppgifter från sockenprotokollen i Norra Ny socken, men mest blir det nog Rämmen. Där har jag tydligare hittat kopplingar till mitt eget släktträd.

   • Jag har inte forskat mer, men skrivit (mejlat) till andra som kanske vet mer. Mina släktingar (Bertil Höglund, Västervik och Lars Höglund , Göteborg) har forskat på släkten och kommit ned till 1700-talet. Fortfarande inga spår efter några finska anor (vilket jag trodde p g a det som berättades av min far och min farfar när jag var barn. Släktingarna på den tiden höll sig i alla fall kring Kolfurhöjden. Hårda liv i fattigdom. Ingen som gjort sig bemärkt på något sätt. Det finns ett soldattorp i trakterna där någon av släktingarna (Månsson eller Persson) hittade en fru av släkten Glada.//Arvid H.

    • Hej

     Man ska ha lite tur om man ska hitta de skogsfinska anorna. Den första tiden de var i Sverige är svår att kartlägga om man inte läser gamla domstolsprotokoll och liknande. Har man tur så har andra gjort det så att man kan få lite hjälp.

     Jag har nu kompletterat min forskning med ett DNA-test som visat att jag till 38% har finskt ursprung. Det är mycket med tanke på att bara pappa har finska anor.

     MVH

     Monika Öhrn

 7. Tack för en mycket intressant websida! Själv härstammar jag från Pål Larsson Turpoinen i Säfsen, och hittar åtminstone Karjalainen, Sormuinen, Ronkainen, Nikarainen och Vilhuinen i mitt träd (inte nödvändigtvis direkta anor). Min egen forskning fokuserar på de som blev smeder, och framförallt att spåra de som emigrerade som följd av bruksdöden. Se http://elgfamily.blogspot.se/

  • Hej

   Tack för responsen. Det är alltid kul när någon hittar sidan och ger återkoppling. Jag skall titta på din sida idag också. Smeder och emigranter är också intressant. Har också några smeder i släkten. Har gjort en mycket avgränsad studie om emigranterna och framöver kanske jag fördjupar mig mer i det. Det finns SÅ mycket intressant att forska om . Jag har hoppat runt lite överallt och gjort små djupdykningar och just nu är fokus på fattigvården och socknens organisation. Viktigt för mig är att det ska vara kul för det är ett fritidsintresse. :-). Mvh Monika Öhrn

 8. Hej Monika!
  Först, vilket fantastiskt arbete Du gjort med Din släktforskning, verkligen imponerande!! I boken ”Skogsfinska släktnamn” av Bladh, Myhrvold och Persson (sid. 20) står, ”: I den östfinska traditionen var det vanligt att släktnamnet på den första bebyggaren av en gård gavs till gården och behölls också om en annan släkt än upptagaren tog över gården.” Det är intressant när det gäller t.ex gården Kejsarberg! Det är nog åtskillig tid som olika forskare lagt ner, för att försöka hitta ursprunget till Olov Matsson Tyngsjö, 1747-05-18, (Din fm f:s släkttavla). Så kom ”min” berättelse som gått i ”Kejsarsläkten” med i Malungsboken, brevet har legat i kassaskåpet sedan -80-talet, historien var lite för osannolik!, men bra, då det kan vara någon annan ”där ute”, som hört något liknande! Vid jul förra året kom ett vidarebefordrat mail till mig cit. :” Min faster Britta Philip (f. Källman, dotter till Eframin Källman, dotter-dotter till Britta Maria Nilsson (1858-1906) berättade en gång en historia som jag knappast trodde på, den lät för fantasifull. Nämligen tt en adelsdam flydde från Ryssland med sina två barn och bodde i en jordhåla i Dalarna eller kanske Finnmarken. Denna faster berättade också om borgmästaren i Söderhamn och som jag genom min forskning funnit ha stora delar sanning.”Slut cit.
  Själv härstammar jag från Olof Matsson, hans son Olof Olsson f.1780, hans son Jonas Olsson f. 1818 och hans dotter som är min pappas farmor f. på Sakofall i Tyngsjö.

  MVH!
  Iris Gustafsson

  • Hej

   Kul att du hittat min hemsida. Kejsarn på Kejsarberg är verkligen intressant och förhoppningsvis får vi någongång ett slutligt svar på vem han var.
   Intressant att det är fler som hört liknande historia som ”din” berättelse i Malungsboken. Jag tycker det är viktigt att muntliga traditioner hålls vid liv för det kan ju finnas en sanning i dem också och de kan ju vara ett spår att följa för att slutligen hitta helt rätt.

   Om du har några mer tips om Tyngsjösläkten eller andra delar som är gemensamma så tar jag gärna emot det. Nu håller jag på att läsa sockenprotokoll från Rämmen. Tycker det är intressant med de ”vanliga” människornas livsöden och då kan man hitta en hel del där. Det var nog tufft att leva vid 1800-talets början speciellt om allt inte blev riktigt som planerat, exempelvis om maken avled eller man själv eller barnen drabbades av sjukdom eller funktionsnedsättning.

   MVH

   Monika

 9. Förlåt en miss! Mailet jag tagit cit. från var sänt från Christina Hjalmarsson!
  MVH! Iris

 10. Hej igen Monika!
  Det kanske kan vara av intresse att veta även detta. Kejsar Olof Olsson (f.1780) g.m. Britta Jonsd-r (f.1791) från Harberget. Deras son, Jonas Olsson (f.1818) g.m. Lisa Larsd-r (f.1827). Jonas och Lisas enda gemensamma barn var Britta Maria Jonsd-r (f.1849) på Sakofall i Tyngsjö, där familjen bodde. Farmor Britta Jonsd-r fanns stora delar av B M:s uppväxt i hemmet. Det var denna Britta Maria som på 1930-talet berättade för sina barnbarn, den historia som nu finns i Malungsboken. Dessa nedtecknade muntliga berättelser kommer alltså, den ena genom Jonas (f.1818) dotter Britta Maria (f. 1849) och den andra från en annan Britta Maria (f.1858) vars föräldrar är Jonas yngre bror Nils Olsson (f. 1825) g.m. Carolina Persd-r (f. 1830). Både Jonas och Nils är ju söner till Kejsar Olof Olsson vars far är den Olof Matsson (f.1747) som vi är många som letat/letar efter! Det finns ju ofta något korn av sanning även i muntliga berättelser och lite konstigt är det, att vi inte hittills kunnat hitta hans ursprung! Det är bara att jobba på och lite spännande också!
  MVH!
  Iris

  • Hej

   Ja det är spännande. Jag vet att det nu finns forskare som granskar alla domstolsprotokoll från tyngsjö och däromkring. Jag har ännu inte kommit så långt i min forskning så att jag klarar av protokoll från 1600-talet. Vi får hålla tummarna för att de hittar nått intressant. Det är tråkigt att kyrkböckerna från Malung brunnit upp.

   Mvh

   Monika

 11. Kul och omfattande hemsideprojekt. Kunde inte hjälpa att kolla vissa av mina anor mot dina! Här är en referens som du saknar:
  Olof Mattson född 1738-04-14 I Skierfjället.
  Källa Äppelbo C:2 (1734-1774) Bild 13 / sid 10 ( källa Arkiv Digital om du har det, v132562.b13.s10). När det gäller födelseår för hans föräldrar Mats Mårtensson/ Karen Staphansdotter (det står ju faktiskt Karen och inte Karin i hfl men Karin i dödboken…) så står det år 1708/1713 i ”Äppelbo AI:2 (1735-1758) Bild 48 / sid 39 Skierfjället” och år 1707/1714 i ”Äppelbo AI:2 (1746-1752) Bild 89 / sid 80 Skierfjället” och Äppelbo AI:2 (1735-1758) Bild 125 / sid 116 Skierfjället. Vilket som stämmer är väl upp till var och en att bestämma men de sistnämnda stämmer med dödboken. Mats skrivs född 1707 och 52år och Karin född 1714 och 44år (källa Äppelbo F:1 (1735-1774) Bild 50 / sid 46)…matte var kanske inte prästens starka sida 🙂
  Hälsningar Tony

  • Hej
   Tack för dina synpunkter. Jag ska kolla upp detta. Kul när nån hittar till min sida och jättebra att få respons. Ibland är det lite motstridiga uppgifter i källorna och det kan vara svårt att riktigt veta vad som stämmer. Speciellt svårt blir det i de fall de flyttar mellan olika socknar. Jag vet inte varför det blev fel, men det kanske är så att vissa själva har uppgett felaktiga uppgifter till prästen och han inte kollat upp det.

   MVH
   Monika

   • Jag ser att det finns en som jag antar referens till Karin så det är nog faktiskt 1713 som är rätt och hon tycks vara född i Säfsen. Men någon källhänvisning har jag inte hittat ännu i alla fall. Jag är lite noga med det 🙂

  • Hej
   Nu har jag kollat igenom dessa uppgifter igen. Äppelbo var en av de första områdena jag studerade i arkiv digital och en del uppgifter har jag fått från annat håll och därefter styrkt dessa genom att titta i ursprungskällorna. I de källor jag uppgett finns inte hela Karins födelsedatum angett, men man kan hitta hennes födelsenotis i Nås C1 s 79. Där ser det ut som om hennes namn stavas ”Karin” vid födelsen. Namn kan stavas på väldigt många olika sätt genom livet. Karin och Karen är samma namn så det är nog prästen som väljer hur det ska stavas. Jag har exempel på personer som hetat Kristina vid födseln och och Kerstin när de dött. Eller Ellika vid födseln och Elsa när de gifter sig. 🙂

   Det är kul med släktforskning, men det finns oändligt mycket man skulle vilja göra och snart ska jag nog fördjupa mig i Äppelbo igen nu när jag fått lite mer kunskap och blivit mer noggrann.

   Jag har lagt in exakta födelseuppgifterna för Olof Matsson, men det syns inte förrän vid nästa överföring av information. Syskon till mina egna anfäder har jag inte alltid inhämtat alla uppgifter om utan jag lägger in det som syns i husförshörslängderna. Det kan bli fel ibland i relation till födelseböckerna för de höftade ofta till siffrorna litegrann.

   MVH

   Monika Öhrn

 12. Karen/Karin är min mormors mormors mormors farmor…
  Jag har också Gottlunds båda böcker och även Valter Bergs böcker Svarta Piskan och Svartrockarnas kamp. Det gäller bara att få tid att studera dem närmare, jag har lite anor där också skulle jag tro!

  • Valter Bergs böcker är mycket intressanta. Jag tycker ju om att få lite mer information än namn och födelsedatum och då är dessa böcker bra. ”Den svarta piskan” har jag läst två gånger, först när den var ganska ny och sedan alldeles nyss för att få in mer information i mitt eget släktträd. När jag läste boken första gången hade jag ingen aning om att jag var släkt med nästan alla som är omnämnda i boken. Det samma gäller ”svartrockarnas kamp” där jag är riktigt nära släkt med Casper vid Storsjön.

   • Jag läser också ”Den svarta piskan” just nu och har äntligen förstått att jag också är släkt med väldigt många i boken. På den här webbplatsen kan jag följa min släkt till Jöns Carlsson Hakkarainen f.1786-d.1851.
    Jag är så glad att jag upptäckte den här webbplatsen. Jag är ofta inne och kollar.

    • Hej
     Ja Svarta Piskan är en intressant bok. Om man hittar någon släkting i Nain hittar man ofta flera eftersom de ofta gift sig inom släkten .

 13. Hej igen.
  Det var liter kul att läsa din skrift om finnarna i Norra Ny. Det råkar vara så att min sambo är släkt med de som äger gården i Digerberget. De har nog inte själva anor där. Men de har ett stort gårdsarkiv och jag ”råkar” ha det här just nu, inte allt för jag hade en massa handlingar här förra året och nu är det mest de äldre tror jag (1700-tal) och det finns mer. De förra handlingarna var mest kopior (orginalkopior, officiella avskrifter alltså) ur domböckerna från 1800 och framåt bla små lappar om just det du skrev om sexmännen och nämndemännen som inte ”skötte” sitt jobb. Jag har inte haft tid at kolla i den bunten som jag har här nu, får nog göra det snart…

  • Hej
   Kul att du läst det jag skrivit om Norra Ny! Jag har varit i stugan några dar och det är krångligt att svara med iphonen. Nu är jag hemma igen.

   Jag har själv inte så många anor i Norra Ny, men jag hittade den intressanta informationen av en slump när jag letade efter annat. Mycket intressant med de dokument som du har.

   Jag blev lite förvånad när jag läste detta om sexmännen som inte riktigt gjorde det som förväntades av dem. Jag har fortsatt studien i Rämmens socken. Socknarna var väldigt olika och jag har planer på att ”knyta ihop påsen” och göra en del jämförelser framöver.

   Monika Öhrn

 14. Henrik Larsson Hakkarainen
  *1799 21/8 Millsjön, Malung
  +1852 17/5 Tyngsjö, Kopparbergs län
  hade även en dotter
  Stina Cajsa Hindriksdotter
  *1823 8/7 Swartkärn, Rämen
  +1898 25/2 Ekshärad
  GID 520.6.79700

  • Hej

   Tack för informationen. Henne ska jag också lägga in i släktträdet. Jag håller precis på att leta efter personer från Tyngsjö i Äppelbos kyrkböcker. Det finns mycket intressant information där.
   MVH
   Monika

 15. Hej, toppen att din hemsida finns, jag är inne på den väldigt mycket
  Jag har hittat Ingeborg Andersdotter *1748 i Ramsberg, Örebro län, i dödboken
  Kopparbergs län, Malung, Tyngsjön
  Hon dog 1830 11/9 enligt GID 146.42.66300 och GID 146.4.56700

  • Hej

   Tack för informationen. Jag har inte lagt ner så mycket tid på Ramsberg, så det är mycket värt. Hade ingen aning om att hon vistades där när hon dog, så det var nytt.

   Mvh

   Monika öhrn

 16. Hej!
  Webbplatsen är både vacker och intressant. Men jag saknar en sak: Vem är det som står bakom den och i vilket syfte? För mig är det viktigt att veta det för att kunna veta hur jag ska tolka texterna.

  • Hej.
   Sidan är ett helt privat projekt, en fritidssysselsättning. Syftet finns i inledningen.
   Alla människor jag skriver om är mina egna släktingar på olika sätt, så det är en del i ett släktforskningsprojekt. Är du släkt med någon på sidan så är vi förmodligen släkt med varandra.
   Det är intressant att i sockenprotokoll få läsa hur de tänkte och hur man valde att organisera hjälpen till de människor som av olika skäl hamnat i svårigheter. Är det någon speciell del som du har frågor om? Mvh. Monika Öhrn

 17. Nej, ingen särskild sak jag undrar om. Min mamma kom från Jädraås och där finns gamla finnbyar med finska namn och jag har hört berättelser om dem. Jag ställde min fråga för jag undrade om det var något forskningsprojekt som någon högskola/universitet stod bakom. Jag kommer definitivt att följa sidan, den är mycket informativ och som sagt – vacker att titta på. Tack för att du låter oss andra ta del av dina bilder och din kunskap!

  • Hej
   Kul att du är positiv. Ingen högskola står bakom det hela. Ibland blir jag sugen på att skaffa mig mer baskunskaper i historia som bas för att komma vidare. Det är inte alltid lätt att tolka det man hittar, men jag gör så gott jag kan och lär mig efter hand mer och mer. Alla händelser ligger långt bak i tiden och jag hoppas ingen blir illa berörd över att läsa om egna släktingar som inte hade det bra. Men utifrån vad jag sett så tror jag att nästan alla har både fattiga och rika bland sina anor. Jag själv har flera mördare som jag är släkt med i rakt nedstigande led och förmodligen finns nog såna anor i de flesta släkter. Jag tycker inte om att bara släktforska om kungar, adel och präster utan mina helt vanliga bönder är det som jag tycker är roligast. Om ”fint” folk finns det hyllmeter skrivet, men numera är det nog många som vill veta hur vanligt folk hade det. Något som är svårare att hitta och därför väldigt intressant. Mvh. Monika öhrn

 18. Hej, om du har nytta av detta …
  Anders Jansson Muhoinen
  *1737 i mars
  +1816 3/4 Färnebo, Värmlands län, Saxån
  GID 482.106.59300, Värmland Färnebo F:3, död 1797-1821 0/119 Bild 70
  (långt upp på vänster sida)

  • Hej. Tack för informationen. Just Muhoinen är en släkt som verkligen intresserar mig. Jag visste att han flyttat med sonen och att han avled där, men det kanske är nått jag behöver komplettera. Mvh

   Monika öhrn

 19. Har du denna skrift utgiven vid Karlstads Universitet
  ”Skogsfinska släktnamn i Skandinavien”?
  I annat fall har du kanske nytta av den, kan laddas ner som pdf…!

  • Hej
   Jag har hittat den som pdf och använder den ofta. Det är bra om man vill kontrollera att namnen som anges på andra ställen verkligen finns och är bekräftade i olika källor. Det förekommer ju en hel del namn på internet som inte riktigt är styrkta.

   Tack för informationen

   MVH Monika

 20. Snygg sida – men en liten ”bock i kanten” – rubriker och länkarnas violetta färg ger mycket dålig läslighet mot svart bakgrund. För oss äldre är högre kontrast viktig.

  Olle med släktträdsanor i Värmland och Dalarna som hittar mycket intressant information på dessa sidor.

  • TAck så hemskt mycket för den informationen. Jag skall ändra till en ljusare färg. Kan du återkoppla om det blev bättre eller sämre? 🙂

 21. Hej Monica, Jag tillhör de som forskade lite när det var bildkort och rullfilm som gällde, som nybliven pensionär har jag gjort ett litet omtag med ADI på datorn.
  Jag hittade din utmärkt trevliga forskning av en slump och eftersom jag på mors sida har anknytning mot finnmarken sparade jag adressen, jag blev något förvånad när jag vid en hastig blick i vad du kallar ”Anor från svenskbygd” snubblar över ” Dufvas Britta” från Vesterfors, min fars moster !, om jag fattar rätt har du en morbror S Bergman ?, du kan väl skicka en rad privat på min meil om du har lust får vi reda vidare.
  Hälsningar Leif

 22. Hello. I am a direct male descendant of Per Palsson Hakkarainen. Very good web site.

  My line is as follows:
  Per Palsson Hakkarainen (1600-1690)
  Hindrik P. Hakkarainen (1640-1696)
  Lars H. Hakkarainen (1689-1742)
  Mats L. Hakkarainen (1719-1792)
  Lars Matsson Hakkarainen (1746-1813)
  Lars Larsson (1784-1864)
  Jan Larsson Norquist (1812-1880)
  John Norquist (1853-1923)
  Emil Norquist (1891-1964)
  Charles Norquist (1935-2010)
  Me

  • Hello. Nice that you found my web site. Today i am visiting Rautalampi where hakkarainen came from. :-).

 23. hej…
  jag hjälpa en vän om släkt och hitta er hemsida…..
  ja hans farfarfar Ivar Ivarsson 1839-08-12 Tyngsjö Kopparbergs län Halla ”Torparen” och långt släkt du har gjort…
  jag undra om man kan få er GEDCOM-filen eller köpa cd ????
  Med vänlig hälsning anders m.

  • Hej

   Jag kan skicka över en gedcom fil. Hur mycket vill du ha?

   Dessutom finns ju boken ”gårdar och folk på Malungs Finnmark” där alla som bott i Tyngsjö finns redovisade. En stor och mycket trevlig bok.

   Mvh.

   Monika Öhrn.

   • hej va snabb svar från er…
    Gärna allt som du har för att Ivar Ivarsson 1839-08-12 Tyngsjö Kopparbergs län gift med Anna Chatarina Kajsa Göransdotter 1838-01-29 Gåsborn (S) hennes far heter Göran Christoffersson 1799-05-06 Rämmen Värmlands län Lilla Lönnhöjden.
    Anna Chatarina Kajsa Göransdotter 1838-01-29 och
    Sven Göransson 1833-06-25 Gåsborn Värmlands län Långbansände är syskon.
    ja hoppas du förstår vad jag skriva.
    Med vänlig hälsning anders m.

    • Hej

     Det kan jag fixa denna vecka. Håller precis på att kolla upp Göran Christoffersson lite närmare, så jag gör det under veckan som kommer.

 24. Hej
  Vad beträffar Erik Kristofferssons barn i Rämmen, har jag för mig att barnen
  Kristoffer, Johan och Sigfrid har som mor Kerstin Kropp, död 1650. Det enda barn med Malin jag hittat är en dotter Maria, född ca 1657. Hör gärna av dig om jag är ute och cyklar.
  Carin Widén
  Kristinehamn

  • Hej
   Kul att du varit inne och tittat på min sida.

   Vad gäller de första generationerna skogsfinnar har jag ännu inte gjort någon egen forskning utan allt är andrahandsuppgifter. Vad gäller Erik och hustrun Malin så har jag hämtat informationen från Arne Östmans bok om Lång-Kristoffer. Jag har även läst en hel del inlägg på anbytarforum om detta och utifrån det har jag valt att anta att Malin är mamma till barnen. Jag hittar inte informationen på anbytarforum just nu, men jag har för mig att det skrivits att det inte finns bevis för att Kerstin Kropp ska ha varit gift med Erik. Har du någon källa som styrker det? Jag är absolut inte alls helt säker då jag baserar uppgiften på andrahandsinformation.

   Mvh

   Monika Öhrn

 25. Hej.
  Mycket intressant hemsida!
  Jag har släkt från Rämmen, men hittar inte mycket om dem. Mest ogifta kvinnor med barn. Tänkte slänga ut en trevare här för att se om du eller någon har stött på mina släktingar i sina släktträd. Många av dem har släktnamnet Rak, som är svårt att finna några fler som heter. De jag hittat är bland annat:
  (Det första namnet är den äldsta som jag, än så länge, har hittat i mitt träd i Rämmen.)
  *Stina Carlsdotter Rak f. 1798 i Rämmen d. 1877-10-03 i Tallåsen
  *Stina Carlsdotter Stinasdotter Rak f. 1817-06-03i i Rämmen d. efter 1890 på Fiskhushöjden
  * Anna Stina Jansdotter Rak f. 1847-07-21 Tallåsen d. 1920-01-24 Södertälje
  * Kristina Karolina Forsberg f. 1873 i Rämmen
  * Johan Hilding Stake Svärd? f. 1878 Rämmen d. 1954 Nyed
  * Anna Beata Rak f. 1885-05-10 Fiskhushöjden

  Det är fattigt folk, pigor och fattighjon. Har endast hittat en möjlig far i trädet.

  Mvh
  Carina

 26. Spännande! Jag har inte stött på dessa personer bland mina anor. En kvinna med namnet Stake gifte in sig i släkten i Tyngsjö. Hon kom från Rämmen. Rak har jag inte stött på. Jag har studerat sockenprotokollen vid 1800-talets början, så jag har inte heller stött på personerna i sockenprotokollen.

  Mvh

  Monika Öhrn

 27. Hej!
  Väldigt intressant arbete du är inne i!
  Bland annat släkterna Puuroinen, Sormuinen, Käiväräinen, Pasainen, Muhoinen har bidragit med blod och gener till mig och min syster sedan de slet i skogar och berg från mitten av 1500-talet i delvis samma trakter som vi levde i.
  Historien och känslan börjar fogas samman.
  Själva lekte vid Latalam, Kivilam, Rokolam, Paiso, Hakalam, Juskuskurvan, Finn-Pers backe, Luossa i Skattlösberg på 1960-70-talet. Förutom i Ludvika.
  Det lustiga är att dessa anor finns på vår mors sida. Hon var adopterad i Falun och jag har inte ens känt till vem som var min biologiska mormor tills helt nyss.

  2009 lämnade jag mtDNA-test till National Genographic och fick reda på min haplogrupp; W. Den ärvs ju strikt på mödernet, men där har jag bara hittat tillbaka till Leksandstrakten på 1600-talet 😉 Den är ju däremot vanligast bland finnar och turkfolk.

  Tack än en gång för din intressanta läsning!
  Åsa Frid

  • Hej

   Kul att du hittat min hemsida! De finska anorna är intressanta. Jag tillhör haplogrupp V som är vanligt bland samer. På mammas sida har jag inte hittat några finnar och inte heller några samer så det är mycket intressant.

   Mvh

   Monika Öhrn.

Kommentarer inaktiverade.